Pages

Subscribe:

Recent Posts

streda 12. februára 2014

Hráškový krém

mražený hrášek750 gvoda500 mlsůl1 lžička
mletý pepřšpetkamuškátový oříšekšpetkarozdrcený hřebíček1 ks
sušený tymián1 lžičkasušená majoránkašpetkamáslo2 lžíce
jarní cibulka2 ksjemně nasekaná čerstvá máta1 lžičkakrutony nebo pečivok podávání

Příprava



Hrášková polévka patří mezi ty nejjasněji a nejkrásněji zbarvené polévky (společně s dýňovou a rajskou).
Je hustá, krémová, nasládlá a dobře ochucená. Inspiroval mě recept, který se údajně vaříval v rodině prvního amerického prezidenta George Washingtona. V původním receptu byl navíc čerstvý špenát, který se přidával společně s cibulkou na pánev, ale jelikož sezona špenátu není a vlastně jsem ho v polévce ani nechtěla, upustila jsem od něj. Stejně tak jsem upravila pár dalších kroků, které ovšem polévce na ničem neubraly. Pokud by byla na Vás příliš hustá, opatrně ji nařeďte slabým zeleninovým vývarem nebo vodou.
Pisum sativum, hrách setý, zdrobněle hrášek. Čerstvé zelené kuličky jsou semena plodu - lusku, které rostou na popínavé, jednoleté rostlině s tmavě zelenými listy, bílým květem, silným dlouhým kořenem a ještě delším stonkem - lodyhou. Hrách kvete od května do října. V době sklizně se prodává čerstvý, pak také zamrazený či konzervovaný. Pochází ze Středozemí a Blízkého Východu. V deltě egyptské řeky Nil byl známý již mezi lety 4800 a 4400 před naším letopočtem. Čím více na východ, tím později tam byl hrách znám. Dříve se pěstoval k sušení. Zelený hrášek se objevil až v zhruba v 15. století v Evropě, kdy byl považován za luxus.
Hrách patří mezi luštěniny, obsahuje vlákninu, proteiny, vitaminy, minerály a lutein.
Už od dob středověku patří mezi významné potraviny ve stravování střední Evropy i severní Afriky. Zelený hrášek se často ohřívá ve vodě či v páře a ochucuje se máslem a mátou (viz recept se šťouchaným hráškem jako přílohou). Podává se jako příloha, či součást pokrmů (salát, zapékaná jídla). V Indii patří do pokrmů typu karí. Lusky nedozrálého hrášku (cukrový hrášek) patří mimo jiné i do čínské kuchyně.
Ze sušeného hrachu se vaří vegetariánský pokrm dhal v Indii, Guyaně i Trinidadu; polévka v Japonsku, Číně, Thajsku i USA; kaše ve Velké Británii. U nás se ze suchého hrachu vaří nejen hrachová a hrstková polévka, ale i kaše podávaná s uzeným masem či klobásou. Čerstvý pak nejčastěji pojídáme jen tak, konzervovaný přidáváme do bramborového a vlašského salátu.
Z hrášku můžete udělat i pomazánku.
Postup
Jarní cibulku očistíme a nakrájíme na tenká kolečka.
650 g hrášku, vodu, sůl, pepř, muškátový oříšek, hřebíček, tymián a majoránku dáme do hrnce, přivedeme k varu a vaříme 10 minut. Zbylý hrášek necháme povolit při pokojové teplotě, aby stačilo pár minut na konečné prohřátí.
Uvařený hrášek slijeme, vodu dáme stranou na zředění, rozmixujeme a propasírujeme. Udržujeme na mírném ohni.
V pánvi rozpustíme máslo a osmažíme na něm cibulku a mátu po dobu asi 2 minut.
Do horké polévky vmícháme cibulku, mátu a zbylý hrášek a necháme prohřát. Podle potřeby dochutíme solí a pepřem.
Podáváme s chlebovými krutony či čerstvým pečivem.
 
 Odkaz na FB vlákno TU

1 komentárov: